iPhone-7
Apple Мобилни телефони

Всичко, което трябва да знаете за iPhone 7 – характеристики, новини и слухове

С всеки изминал ден се доближаваме до представянето на дългоочаквания нов смартфон на Apple – iPhone 7. Макар все още да очакваме потвърждение за конкретна дата за разкриването на новия модел, то в интернет пространството циркулират множество новини и слухове, които до голяма степен ни насочват какво може да очакваме от  iPhone 7.

С наближаването на първия рожден ден на iPhone 6S е време да се задълбочим в характеристиките на новия модел. Нещо, което се случва традиционно предвид ежегодното обявяване на нови модели от Apple. Според Блумбърг ще можем да видим новия iPhone по-скоро, отколкото сме очаквали. Предполага се, че поръчките ще започнат от 9 септември, а телефонът ще бъде представен на 16ти.

Виж най-изгодната цена на iPhone 7

Преди да започнем искаме да споменем, че за да достигне тази информация до читателя сме преровили всяко кътче на интернет, за да съберем на едно място всичко, което знаем за iPhone 7, включително колко очакваме да струва, какви нови и интересни функции ще предлага, характеристики, и дали ще е по-добър от своя предшественик. Макар много от информацията да е от слухове и изтекли снимки, то те ни дават основна представа какво ще представлява новият iPhone 7 и дали ще си заслужава.

Дата на представяне на iPhone 7

Ако има нещо постоянно в представянето на новите смартфони на Apple, то това е че се случва веднъж годишно. Като се има предвид, че представянето на iPhone 6S беше в края на септември 2015г., точно година след предишния iPhone 6, то почти със сигурност можем да предположим, че телефонът ще е наличен през септември 2016г.

Дизайн

Почти със сигурност можем да предположим, че най-новият iPhone ще изглежда почти по същия начин като моделът от 2015г. Apple със сигурност не са иноватори, когато става въпрос за дизайн и вече години наред следват мотото “Ако работи, не го пипай”. Когато Apple за пръв път започнаха да представят по два модела на iPhone – нормалният размер и iPhone Plus, разликити по отношение на дизайн бяха минимални. Но този път при iPhone 7 и iPhone 7 Plus (който може да се нарича iPhone 7 Pro), по-големият модел изглежда ще бъде значително по-различен от по-малкия си брат.iPhone-7-дизайн

Това е нещо, което виждаме благодарение на изтекли снимки. Новият iPhone 7 Plus, изглежда че има по-голям отвор за камерата, като се предполага, че той ще се използва за т.нар. двойна камера. Също така изглежда, че светкавицата и микрофона са преместени на една линия с лещите на камерата. Струва си да се спомене, че обикновеният iPhone 7 няма да има това разположение и ще се възползва както до сега от една камера. Това предполага, че iPhone 7 Plus ще е по-желаният, премиум продукт и ще е изборът на всеки, който държи да има най-добрата камера.

Изтеклите снимки също показват, че iPhone 7 Plus ще има и Smart Connector, подобно на последния модел iPad Pro. Естествено този слух не се появява за пръв път, но е интересно за какво може да бъде използван – приставка за клавиатура на устройство с този размер не изглежда много подходящо и поне до този момент няма други устройства, които да имат този конектор. Има добър шанс, този конектор да бъде премахнат във финалната версия и вече има някои слухови, че финалния продукт няма да разполага с него. Но при всички положения трябва да изчакаме за повече официална информация в близкото бъдеще за да сме сигурни. Едно от най-интересните неща и то за сметка на много недоволни потребители е липсата на жак за слушалки.

От доста време се говори за подобна “иновация” в устройствата на Apple, а подобно нещо вече се вижда и в някои скорошни модели на други марки. Дали новият iPhone 7 ще има жак за слушалки или не е един от основните въпроси, които интересува потребителите особено със засилването на интереса към устройството с наближаващата дата на представяне. В началото се смяташе, че Apple се отървават от жака, просто защото новият iPhone е твърде тънък за да има място. Но в последствие след като стана ясно, че iPhone 7 ще изглежда почти по същия начин като своя предшественик то това означава, че има място за аудио жак. След това започнаха слуховете, че въпреки наличието на достатъчно място Apple просто искат да се отърват от жака и да принудят всички да използват слушалки, които подържат Lightning порта, или да използват приставка, или пък да преминат на изцяло безжичен bluetooth вариант.  iPhone-7-аудио-жакНо по всичко излежда, че вече имаме последната дума в тази поредица от противоречиви слухове. Според Macotakara, които в миналото винаги са публикували достоверни предположения и слухове, аудио жакът заминава в историята. Но вместо това Apple няма да предлагат слушалки с lightning порт, а всеки комплект iPhone 7 ще разполага с адаптер от 3.5мм жак към lightning port, за да може потребителите да използват вече съществуващите слушалки без да трябва да плащат допълнително за адаптер, което в крайна сметка е добре.

В допълнение към всичко това изглежда, че на мястото на аудио жака iPhone 7 ще има допълнителен ред дупки. По всичко изглежда, че новият модел ще разполага и с втори говорител, който да запълни освободилото се пространство. За жалост според повечето слухове, системата няма да е стерео, което е голямо разочарование за почитателите на добри говорители. Въпреки това предполагаме, че допълнителния говорител ще засили звука на телефона и ще спомогне за по-доброто разпознаване на звука. Силно се надяваме, че това е последният път, в който чуваме за липсата на аудио жак и следващите слухове за iPhone 7 ще са по-интересни.

Изтекли снимки на iPhone 7

Допълнителни доказателства, че iPhone 7 няма да е много по-различен от предхождащия го iPhone 6S или iPhone 6S Plus идва от MobiPicker, които предполагаемо показват снимка на новия модел. Собствениците на настоящите модели със сигурност ще разпознаят новия модел, защото между двата има само минимални разлики. Снимките до голяма степен подкрепят слуховете за смартфона. Като изключим подобния облик изглежда Apple са променили дизайна на антената, която вече представлява едно непрекъснато парче метал на гърба, за разлика от сегашния модел, чиято антена се прекъсва от пластмасови парчета.

iPhone-7-и-iPhone-7Plus-Pro
Макети на iPhone 7 и iPhone 7 Pro

Изглежда, че камерата има защитен метален пръстен, което предполага, че Apple не са успели да се справят с издадените лещи и телефона няма да пасва, когато е оставен на гладки повърхности. Също така се забелязва втори отвор между камерата и светкавицата, който може би е предназначен за лазерно фокусиране, но отново ще трябва да изчакаме за повече детайли и потвърждение.

Екранът

Изглежда, че и този модел на iPhone ще използва същия размер LCD екран и резолюция като предишните модели. Това означава 4.7 инча с резолюция от 1334 х 720 за стандартния модели  5.5 инча 1920 х 1080 пиксела за незапознатите. Макар много от новите модели смартфони да предлагат по-голяма резолюция, това често се случва за сметка живота на батерията, така че не смятаме, че запазването на същата резолюция е задължително недостатък. От друга страна бихме се радвали да видим OLED екран, който значително би подобрил качеството на картината и живота на батерията ако Apple изберът този вариант.

За съжаление почти със сигруност iPhone 7 няма да се възползва от OLED технологията. Вече сме твърде навътре в производствения цикъл и по всичко изглежда, че ще трябва да изчакаме 2018г. и iPhone 8 за да се насладим на по-високо качество екрани. Все пак остава надеждата, че Apple ще засилят плановете си за OLED екрани и може да ги видим още през 2017 с представянето на iPhone 7S или еквивалента му. Според Apple Insider, компанията напредва с разработката на подобрения за своите екрани и може устройствата да са снабдени с OLED по-рано от очакваното.

По-голяма батерия

Един от основните недостатъци на iPhone 6S е значително по-малката батерия от iPhone 6, която издържаше много по-малко с едно зареждане. Но по всичко изглежда, че Apple са се вслушали в критиките на своите потребители и iPhone 7 ще разполага с по-голяма батерия. Изтекли снимки показват, че новата батерия за iPhone 7 ще е модел с  7.04 вата/час, за разлика от 6.61 ватовия модел в iPhone 6S, което е значително подобрение. IPhone-7-батерияВъпросът тук е, ако iPhone 7 е най-тънкия телефон на Apple до сега, как са успели да намерат повече място за батерията. Със сигурност има освободено място от липсата на аудио жак и използването единствено на lightning порт. В комбинация с непрекъснатото смаляване на част от компонентите, като например процесора, то би трябвало да се намери допълнително място за по-голяма батерия. Със сигурност има добър шанс Apple да са намерили начин да спестят място с 3D компонентите си, но дори и по-големия размер на батерията не гарантира по-дълго ползване с едно зареждане. Все пак се очаква малко по-добро представяне от iPhone 6S предвид по-добрите характеристики постигнати, чрез по-ефикасен процесор и операционна система.

Камера

Изглежда, че двойната камера ще е налична поне за един от моделите, но кой знае? Възможно е двойната камера да е налична за всички модели iPhone 7. Имаме добра идея какво можем да очакваме благодарение на информация от LinX, които Apple закупиха за 20мил, според The Wall Street Journal. Стартъп компанията разработва датчици, които би трябвало да позволят SLR качество на снимките направеси със смартфони. Чрез разработката на различни датчици, които използват няколко сензора, в комбинация с подобрени лещи и софтуерна обработка на заснетото изображение, би трябвало в най-скоро време да можем да заснемаме висококачествени изображения единствено с телефона си. iPhone-7-Dual-CameraИзползването на няколко сензора, означава че сензорите на LinX могат да измерват дълбочина на картината, което може значително да ускори фокусирането или дори да даде възможност за фокусиране на изображението след като вече е заснето. Технология, която вече наблюдаваме с Duo камерата на HTC. Също така би било възможно да се сканират 3D обекти, и да се правят измервания само с наличието на двойна камера. Вече сме виждали подобна технология в таблета на Dell Venue 8 7840, макар тестовете не винаги да показват най-точните резултати.

Сензорите на LinX също така използват сравнително нова технология, която помага за по-доброто разграничаване на пикселите, което от своя страна намалява шума в заснетите изображения. Резултатът е по-малка камера, която би трябвало да е по-умна и да заснема по-изчистени и детайлни изображения. А това със сигурност е нещо, към което Apple се стреми.

Цената

Макар че сме само на месец от представянето на iPhone 7 е изключително трудно да се прогнозира колко би струвал новият смартфон на Apple. Въпреки това, ако не нещо друго, то поне технологичните гиганти имат сравнително праволинейна политика при ценообразуването си. Основната версия са телефона, която към момента се предполага, че ще е с памет 16GB, но е възможно Apple да изоставят този вариант и да предлагат моделите си с най-малко 32GB по всяка вероятност ще се предлага за 700$, а за 64GB версия ще трябва да доплатите още 100$ за общо цена от 800$. Най-голямата разновидност от 128GB се очаква да се предлага за 900$ . По всичко изглежда, че Apple ще предложат и премиум модел iPhone 7 Pro, който може да се очаква на цена от 800$, 900$ и 1000$ за съответните модели от 32GB, 64GB и 128GB.

Купи iPhone 7, Черен