Кафемашини-цени
Кафемашини

Всичко, което трябва да знаеш при покупката на кафемашина

Кафемашините се делят основно на два вида: с филтър и еспресо. Кафемашините с филтър работят, като гореща вода минава през смляното кафе, докато еспресо машините използват гореща вода под налягане за да извлекът специфичния вкус и аромат на кафето, което обикновено се сервира в кафетата. Кафемашините с филтър правят повече кафе и то бързо с по-малко усилия. Това ги прави подходящи за големи партита, да се използват от много хора (например офиси) или просто да имате голямо количество кафе за пиене. Еспресо машините са най-подходящи за малък брой от хора и особено ако обичате да експерементирате с напитките си. Еспресото е основата на огромно количество кофеинови напитки, като се започне от Американо и се стигне до капучино. В тази статия ще ти помогнем да избереш правилната кафемашина за теб, като ще започнем с еспресо машините.

Кафемашини, които препоръчваме

Еспресо машини

Доброто еспресо може да се познае по фината пяна на повърхността на напитката. Тя трябва да е няколко милиметра и да създава усещането за плътност и мекота с леки отенъци на червено и кафяво. Еспресото е напитка само по себе си, но също така е основа за направата на много други напитки, като Лате, Капачунио, Американо, Мачиато и др. Еспресо-машинаНай-общо казано има три основни вида кафемашини за направата на еспресо: с капсули, ръчни, а третият вид прави еспресо от кафе на зърна. Ще те преведем през всеки вид за да можеш да направиш правилния избор.

Кафемашини с капсули

Както подсказва името, тези кафемашини използват капсули, които са специално произведени и съдържащи определената доза кафе. Количеството и качеството на кафето е предварително определено за направата на перфектно еспресо и единственото, което се изисква е да поставиш капсулата в кафемашината. Както се досещаш, тези кафемашини са лесни за употреба и не създават никакъв боклук, защото не се налага да изхвърляш смляното кафе.

Съществуват много различни видове капсули, които за жалост не са съвместими едни с други. Само за да изброим няколко: Нескафе Долче Густо, Тасимо, Модо Мио, и най-известните Неспресо.

От изброените със сигурност препоръчваме Неспресо, защото предлага най-богатия избор на кафе и същевременно се справя най-добре в направата му. Със сигурност не останахме впечатлени от другите капсули, които тествахме. Неспресо капсулите се разделят по скала от 1 до 10 според силата на кафето, така че лесно можеш да избереш това, което харесваш.

От гледна точка на простота, кафемашините с капсули са най-добрият избор, защото няма нужда да разбираш от направата на кафе за да получиш добър краен резултат, а в допълнение имаш и не малък избор от вкусове. Въпреки това този избор има и не малък брой недостатъци. Основният недостатък е че капсулите са сравнително скъпи сравнени с кафето на зърна и дори смляното кафе. Да, все пак е по-евтино от Старбъкс, но със сигурност ще платиш повече за капсули отколкото за кафе на зърна.

Вторият недостатък е че си принуден да избираш от сортовете кафе, които са налични. Кафето се избира според предпочитанията на производителя на капсули, който трябва да подържа същия вкус продължение на дълго време. При кафето на зърна имаш възможност да избираш сортовете, които ти харесват и дори да експерементираш с различни аромати и вкусове.

Повечето кафемашини с капсули нямат опцията да създават пяна от мляко и ако искаш да се насладиш на това удоволствие ще трябва да заплатиш доста повече за висок клас кафемашина. Това ограничение може да те лиши от направата на голямо разнообразие на кофеинови напитки.

Кафемашините с капсули са страхотни за хора, които не пият много кафе, обичат направата и почистването да е лесно и имат разнообразие от вкусове на една ръка разстояние в супермаркета. Но ако имате ограничен бюджет и искате да експерементирате с различни аромати и напитки, то може би е по-добре да се насочите към някоя от следващите кафемашини.

Разгледай кафемашини с капсули

Ръчни еспресо машини

За повечето хора ръчните еспресо машини са единственият начин за направата на кафе. Както подсказва името, за използването им е необходима ръчна работа, но след като усвоиш правилните умения можеш да правиш най-доброто еспресо. Една от най-добрите еспресо машини на пазара е Делонги ЕС221.

Първо, имаш нужда от правилното кафе. За еспресо кафето трябва да е добре смляно за да може да се извлече максимално добре неговия аромат. Ако смяташ да използваш кафе на зърна имаш нужда от добра кафемелачка. Стандартните кафемелачки с острие посредата не само изгарят кафето, но и оставят твърде едри частици. За най-добро смилане имаш нужда от кафемелачка с плоскости, които предлагат възможността за регулиране на разстоянието. Това позволява направата на равномерно и фино смляно кафе. Ако ще използвате предварително смляно кафе е важно да се уверите, че то е предназначени за еспресо машини.

С ръчните кафемашини имаш огромен избор от висококачествено кафе, като се започне от подрбари сортове и се стигне до деликатни смеси, които отговарят перфектно на твоя вкус. В повечето случаи е най-добре да посетиш местния кафе магазин и да поискаш съвет или просто да експерементираш с огромния набор от аромати и вкусове.

С правилния тип кафе, всичко е в твоите ръце и използваната техника. Ръчните кафемашини имат дръжка, в която сипваш смляното кафе преди да я прикрепиш към машината, където гореща вода под налягане извлича аромата. Ръчна-кафемашинаПреди да поставиш дръжката в кафемашината, трябва да пресоваш смляното кафе докато се получи равна повърхност. Не е необходимо да натискаш силно за да получиш желания резултат. Някои машини имат вградена система са пресоване, но екипът ни все още не е попадал на такава, която да се справя толкова добре колкото ръчното пресоване. Ако пресоваш твърде силно се увеличава необходимото време за извличане на аромата и това води до твърде тънък слой пяна и изгорено кафе, ако пък пресоваш твърде леко ще имаш много по-разредена пяна и разводнено кафе. Може да е необходимо малко време и експерементиране докато усвоиш правилната техника, но със сигурност ще можеш да усетиш разликата между доброто и лошо еспресо.

Готовото кафе трябва да е правилната температура, като за еспресото това е около 60-65 градуса. Това е значително по-хладно от обикновеното кафе, но еспресото трябва да може да се пие веднага след като е излязло от машината. Имайки това предвид, ако искаш да направиш по-дълго кафе или друга кофеинова напитка трябва да добавиш гореща вода за да запазиш за по-дълго температурата.

Съветваме те да затоплиш кафемашината предварително, като дори оставиш горещата вода да тече през празната дръжка за да затоплиш иначе студените елементи. Препоръчваме да разгледаш еспресо машини, които имат стойка за предварително загряване на чашите.

Макар че идеалното еспресо е около 30мл., с ръчна еспресо машина имаш прецизен контрол върху дължината на кафето, така че спокойно можеш да го направиш по-дълго за по-ненаситен вкус или дори двойно. Ако искаш да правиш по-дълги напитки е добра идея да използваш по-голяма чаша в която директно да направиш еспресото. Важно е при евентуална покупка да имаш предвид и какъв размер чаши се побират под дръжката.

Не се подвеждай при разглеждането на характеристиките на различните еспресо машини. Перфектното еспресо се прави при налягане от 9 бара. И макар повечето домашни машини да се промотират с 15 или дори 19 бара, това е максималното налягане което достигат, а не постоянното, което е необходимо за направата на качествено еспресо.

Броят на нагревателите също е важен. Повечето домашни машини имат само един нагревател. Това означава, че те могат или да сипват еспресото или да създават пара, но не и двете едновременно. За един единствен нагревател да образува пара за разпенване на млякото, той трябва да нагрее водата, а веднъж след като е достигнал висока температура, трябва да освободите парата, защото в противен случай твърде горещата вода ще изгори кафето. Ако правите напитки с мляко е логично първо да разпените него до достигането на висока температура, а след това да направите еспресото, като по този начин запазите температурата на цялата напитка.

Кафемашините с два нагревателя са редки и по-скъпи. Те имат един нагревател, който подържа температура за направата на еспресо и един с по-висока температура за образуване на пара. Това означава, че можеш да правиш еспресо и да разпенваш мляко едновременно, което значително намалява необходимото време за направа на напитки с мляко. Но стига да не си луд почитател на млечните напитки, кафемашина с един нагревател е напълно достатъчна.

Разгледай ръчни еспресо машини

От кафе на зърна до напитка – автоматична кафемашина

Тези кафемашини взимат най-доброто от разгледаните до тук модели и го обединяват в една машина. От една страна запазваш разнообразието от стотици сортове кафе, но без да се налага да полагаш усилия както при ръчните машини. Тези машини имат отделение за кафето на зърна, което се смила, пресова автоматично и налива в чаша, и всичко това с натискането на един бутон. Вече използването смляно кафе отива в контейнер за отпадъци, който трябва да се изхвърля регулярно.

Всички съвети за направата на перфектното еспресо важат и тук. Еспресото трябва да има точния слой пяна и да е точната температура. В случая машината ще се погрижи за всичко вместо теб, но все пак е добре да имаш някакъв контрол върху направата на кафето. Търси кафемашини, които имат функция за контрол на силата на кафето. Това включва възможност за регулиране на количеството използвано кафе, както и колко фино да е са смляни зърната. По този начин можеш да контролираш силата на кафето според своите предпочитания. Кафемашина-с-кафе-на-зърнаПо-евтините машини имат дюза за ръчно разпенване и затопляне на млякото. Като в някои случаи е необходимо време да оцелиш подходящата температура на млякото, но с термометър и малко търпение ще запонеш да приготвяш перфектните млечни напитки.  Ако си фен на по-дългите кофеинови напитки, отново напомняме да разгледаш кафемашини, които имат достатъчно място за по-големи чаши за да може да наливаш директно своята напитка.

Както и при ръчните машини, моделите с един нагревател трябва допълнително да загреят за да може да се образува пара и да се разпени млякото. Това отнема време и означава, че след използване трябва да се освободи парата за да може да се приготве следващата напитка. За направата на млечни напитки по-бързо и удобно би било подходящо да се насочиш към машини с два нагревателя.

По-скъпите кафемашини имат автоматична система за разпенване на млякото. Всичко, което трябва да направиш е да налееш мляко в отделението и да избереш какъв вид кафе искаш да бъде направено. След това само се наслади на аромата, докато машината прави всичко вместо теб. Но това удобство си има своята цена и трябва да очакваш да заплатиш доста повече за подобна кафемашина.

За сметка на удобството да приготвяш кафе направо от кафе на зърна, губиш малко от контрола над приготвянето, защото трябва да зададеш предварително какво количество да се смели, както и размера на чашата. Препоръчваме да търсиш кафемашини с резервоар за вода, който е с размер поне 1 литър, за да не трябва да го пълниш толкова често.

Кафемашините, които приготвят ароматната напитка направо от кафе на зърна, обикновено са по-скъпи от ръчните кафемашини и в общия случай не дават толкова добър резултат. Въпреки това, ако искаш да използваш разнообразието от сортове кафе на зърна и значително да улесниш направата, то ти препоръчваме именно такава машина.

Разгледай автоматични кафемашини

Кафемашини с филтър

Кафемашините с филтър са прости за използване и правят обикновено чисто кафе. При покупката трябва да решиш дали искаш машина с филтър за многократна употреба или сменящ се хартиен филтър. Филтрите за многократна употреба са лесни за използване, защото може просто да ги извадите, да ги изплакнеш и да ги използваш отново. Важно е да се има предвид, че с времето е възможно да изменят вкуса на кафето. Хартиените филтри са за еднократна употреба, но са лесни за използване и са евтини, така че можеш да изпробваш различни видове, за да изпробваш различни вкусове на кафето.

След това трябва да избереш дали искаш стъклен контейнер или термос. Най-често срещан е контейнер тип стъклена кана, който седи на малко котлонче на кафемашината, което подържа кафето горещо. Тук има два основни проблема. Първият е че според законодателството на Европейския съюз, тези котлончета могат да останат включени максимум 40 минути. Другият проблем е че постоянното затопляне на кафето го прави горчиво. От друга страна термосът просто подържа кафето топло за по-дълго време, така че запазва неговия вкус един и същ.

Търси машина, която ще направи достатъчно кафе. Кафемашините обикновено се промотират в зависимост от това колко чаши кафе ще направят. Кафемашина за 10 големи чаши кафе (125мл.) е напълно достатъчна в повечето случаи, но потърсете по-голяма ако приготвяте кафе за голямо семейство или за офис. И на последно място – искаш ли готово топло кафе, което те чака в момента, в който се събудиш? Ако е така, то силно препоръчваме кафемашина с филтър, която има вграден таймер позволяващ предварителна настройка, за да може всяка сутрин да те чака чаша горещо кафе.

Купи кафемашина с филтър