Пералня Самсунг
Перални

Пералня Samsung AddWash WW80K5410UW/LE,1400 RPM [Ревю]

Пералнята на Самсунг WW80K5410UW е с отлична цена, изпира дрехите отлично и е икономична, с единствения недостатък, че понякога изчезват чорапи.

Поръчай тук

Пералните на Самсунг винаги са били изключително икономични при работа, но обикновено попадат във високия ценови клас. Със серията WW6500, Самсунг пускат на пазара икономични перални, които са на разумна цена и можеш да си позволиш. Единственият въпрос е може ли да оправдае името и репутацията на марката.

Пералня СамсунгДобрата новина е че пералнята е оборудвана с всичко, което би очаквал от Самсунг и макар да не е толкова тежка като други машини, които сме тествали  WW80K5410UW  е стабилна и поне на пръв поглед изглежда здрава. С размер от 55см, пералнята е сравнително компактна и без проблем ще влезе под всеки кухненски плот, а освен това е и доста лесна за местене. Някои по-леки перални могат да не са стабилни и да издават тракащи звучи при работа, но моторът на този модел е тих и работи гладко, като машината достига 53bB при пране и 74dB при центруфуга. Тези нива са доста ниски в сравнение с подобни модели и шумът е в рамките на разумното.

Както се и очаква от Самсунг, WW80K5410UW  е повече от лесна за използване. Обичайният въртящ се контролер ти позволява да избереш програмата за пране(памук, деликатни, вълна и т.н.), а големият LCD екран ти позволява да въведеш допълнителни опции за да донастроиш програмата за изпиране според необходимостта ти. Това включва настройване на температура, обороти, както и опцията за допълнителна пяна, която помага за накисването на дрехите преди изпиране и предотвратява оставането на петна.

Капацитет

С 8кг капацитет пералнята WW80K5410UW  е с перфектен размер за повечето домакинства. Това я прави достатъчно голяма за повечето седмични зареждания, но също така има достатъчно място за по-големи дрехи или дори одеала и завивки.

Изразходване на вода и електричество

Тествахме пералнята машина на Самсунг с 3кг. дрехи за да може да сравним размера на барабана с други перални, които сме тествали. Тестът е показателен и за това как използването на различни програми променя изразходваната вода и електричество. Тъй като това е пералня с енергиен клас А++ би трябвало да е супер ефективна и тестовете ни показаха, че това е точно така. Тестовете на програмата за памук на 30 градуса показаха, че пералнята изразходи 38.5л. вода и 0.23kW енергия. Също така тествахме и економичната програма, която пере на 15 градуса и изразходва 36.3л вода и 0.19kW енергия, което се равнява на около 35ст. Това е изключително ефективно, особено за пералня в този ценови клас.

Също така направихме някои изчисления за годишните разходи за използавнето на пералнята използвайки енергийния клас и показателите регламентирани от Европейския съюз. Калкулациите ни показват осреднени стойности за слабо, средно и силно използване на машината от дадено домакинство имайки предвид капацитета на пералнята (8кг.) и това, че с този капацитет са необходими по-малко зареждания отколкото например при 6кг. капацитет.  Изчисленията показаха съответно 45лв при слабо натоварване, 65лв при средно и 85лв при често използване на пералнята машина. Това са невероятно добри стойности.

Изпиране

Колкото и да добре да знаеш, че една пералня е икономична за използване най-важно си остава качеството на изпиране. За това и използваме стандартизирани тестове с различни петна и замърсители(различни платове замърсени с петна от вино, кръв и др.) за да проверим как се справят различните перални машини. В цялост беше трудно да се направи разлика между различните температури – 15, 30 и 40 градуса, защото като цяло пералнята се справи с премахването на петната при всака една от тях. Ако трябва да сме напълно откровени, изпирането при 40 градуса беше една идея по-добро, но за по-леки материи може да спестите от електричество и да перете на икономичен режим и при 15 градуса.

Една от забележките, които имам към пералнята на Самсунг е че от време на време някой чорап ще се залепи за вратата и ще заседне. Като резултат чорапът излиза чисто мокър след приключване на програмата и също така ако по-голяма дреха заседне не мисля, че би излезнала напълно чиста, но до този момент това не се е случвало и с изключение на 2-3 чорапа не сме имали други проблеми.

С удоволствие мога да кажа, че дрехите излизат сравнително сухи при центруфуга на 1400 оборота, което означава, че средно дрехите задържат около 1л вода.

Заключение

От гледна точка на цялостно представяне и икономичност пералнята на Самсунг WW80K5410UW  се справя отлично и няма да ти струва много. Лесна е за използване, не е особено шумна и попада в средния ценови клас. Пералнята идва с 2 годишна гаранция. Ако старата пералня вече е за смяна и търсите икономичен уред, който да изпира дрехите отлично, то силно препоръчваме именно този модел.

Купи сега

 

ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Тип продукт Перални с предно зареждане
Тип зареждане Предно
Вид дисплей LED
Центрофуга (об/мин) 1400
Капацитет на зареждане (кг) 8
Енергиен клас A+++
Клас на ефективност при центрофугиране A

ПРОГРАМИ

Програма за предпране Да
Програми Изплакване + Центрофугиране Super Eco Wash Коприна
Програма памук Да
Програма за синтетика Да
Деликатна програма Да

ФУНКЦИИ И БЕЗОПАСТНОСТ

Специални функции: EcoBubble
Защитна сиситема за деца Да
Други Керамичен нагревател Инверторен мотор

ТЕХНИЧЕСКИ ДЕТАЙЛИ

Среден годишен разход на вода (л) 8100
Ниво на шума при центрофугиране dB(A) 74
Ниво на шума при пране dB(A) 53
Размери (В x Ш x Д см) 85 x 60 x 55
Цвят Бял
Тегло (кг) 61