Перални

Пералня Hotpoint-Ariston RPD 1165 DX EU, 11 кг, 1600 об/мин, Клас A+++, Бяла [Ревю]

Пералнята RPD 1165 DX принадлежи към новата линия машини на Хотпойнт, които твърдят, че премахват над 100 петна при изпиране на само 20 градуса, благодарение на новата технология за предварително смесване на водата и почистващия препарат. По този начин се премахва нуждата от предварително накисване и използване на скъпи прахове, което може да спести пари както от сметката в магазина така и от намалено изразходване на електроенергия.

Като резултат RPD 1165 DX с капацитет от 11кг. трябва да е перфектен вариант за за големи домакинства, тъй като огромния барабан побира дрехите на цялото домакинство, а без проблем можеш да изпереш и одеала или завивки.

Виж пълни характеристики

Трябва обаче да се има предвид, че технологията за предварително смесване на водата и праха не е налична за всяка програма. Някои от програмите имат включена функцията по подразбиране, като например програмите против упорити петна, но в другите случаи трябва да включите функцията допълнително. Подържаните програми включват – Памук, Синтетични материи, Деликатни, Блузи, Бебе, Анти-алергии, както и програмите за “Спалня” и “Баня”. Единствено програмите за Цветно, Вълна, Дънки и Пухени не могат да ползват новата функция. Също така Икономичния режим може да бъде активиран само при пране на 40 и 60 градуса, и макар това да дава огромен избор от програми е необходимо извество време да се свикне с всички опции и варианти и как работят помежду си. Пералня Хотспот

Като изключим това пералнята RPD 1165 DX е лесна за използване. Голямото въртящо копче не разполага с кой знае какви картинки освен обичайните – Изплакване и Центруфуга, LED екранът показва всичко, което трябва да знаете за всяка програма и опция, включително температура, обороти и продължителност на програмата. В отделението за препарати има номерирани всички програми и опции, но при тестването на пералнята открихме, че е много по-лесно да сменяме опциите от голямото копче и да следим информацията, която се появява на екрана. Пералнята RPD 1165 DX има и вграден таймер, както и механизъм за заключване, така че децата да не променят желаната програма ако искате да пуснете пералнята по-късно през деня.

Използвана вода и електроенергия от Пералнята RPD 1165 DX

За да тестваме ефективността на пералнята на хотпойнт, както винаги използваме 3кг. за да сравним резултатите с други перални. По този начин имаме добра база за сравнение, когато тестваме машини с различен капацитет и също така позволява за сравнение на различни модели от дадена серия. Имахме високи очаквания за пералнята Хотпойнт RPD 1165 DX, тъй като е с енергиен клас А+++, но тестовете ни показаха, че не е на нивото на икономичност на по-малката пералнята Самсуннг WW6500.

Започнах с 30 градусово изпиране на програмата за Памук, която изразходи 39л вода и 0.39kWh енергия, което отговаря на доста разумните 32ст. на цикъл, но когато увиличих температурата на 40 градуса и пуснах програмата за Синтетични материи, изразходваната енергия скочи на 0.67kWh и пералнята изразходи 45л вода, увеличавайки цената на 44ст. на цикъл.

Пералня Хотспот

Програмата Против петна на 20 градуса не беше кой знае колко по-ефективна, което е разочароващо предвид, че това е една от програмите, които се възползва от предварителното смесване на водата и перилния препарат. Пералнята на Хотпойн използва 47л вода и 0.42kWh, което излиза около 42ст. на цикъл. 40 градусовата програма за Синтетични материи с включен икономичен режим, която също използва новата технология за предварително смесване се справи още по-зле от гледна точка на икономия, използвайки цели 73л. вода, макар елекричеството да беше на разумните 0.43kWh, правейки разход от 57ст.

Също така използваме енергийния клас и информацията предоставена от Европейския съюз за да изчислим средните годишни разходи за опериране на пералнята. Най-общо казано използваме средния размер на перални в България презумирайки, че винаги се използват на пълен капицитет. С други думи пералня побираща 11кг дрехи, може да изпере същия обем дрехи с по-малко изпирания отколкото 6 или 8кг. пералня. Като цяло RPD 1165 DX се справя сравнително добре в това отношение, като изкчислихме среден годишен разход при слабо използване от 45лв., при средно използване от 70лв и при интензивно използване от 93лв.

Качество на изпиране

Естествено разходите за изпиране са само част от цялостната картина, като най-важно е дали дрехите излизат чисти от пералнята. За да тестваме това използваме стандартизирани тестове с различни петна от вино, кръв, мастило и други. Като цяло програмите за Синтетични материи на 40 градуса, както и икономичния режим на същата програма показаха най-добри резултати при премахването на петната. Макар пералнята да се справи сравнително добре и при програмата за памук на 30 градуса и програмата против петна на 20 градуса, не можем да кажем, че резултатите бяха толкова консистентни колкото при програмата за Синтетични материи.

Пералня Хотспот Премахване на петна
20 Градусовата програма Против петна се представи най-зле, когато става въпрос за премахване на петна от кръв
Пералня Хотспот Премахване на петна
30 градусовата програма за Памук се справи по-добре от 20 градусовата при премахването на петна от кръв
Пералня Хотспот Премахване на петна
40 градусовата програма за синтетични материи се справи най-добре

Програмата против петна на 20 градуса се справи най-слабо сравнение с програмите на 30 и 40 градуса при теста с памукова материя изцапана с кръв. Въпреки това всички програми се справиха еднакво добре при изпирането на петна от червено вино. Също така дрехите излизаха от пералнята сравнително сухи, съдържайки не повече от килограм вода благодарение на центруфугирането при 1400 оборота.

Заключение

Пералнята Хотспот RPD 1165 DX е на разумна цена, а огромния и капацитет от 11кг. я прави изключително подходяща за големи домакинства. Пералнята постига повече от добри резултати на 30 и 40 градуса, но не бихме препоръчали икономичните 20 градусовите програми. Ако имате нужда от голяма перална машина то това е моделът за вас. Ако нямате нужда от подобен капацитет бихме препоръчали по-малки перални, които със сигурност постигат по-висока икономичност.

Спецификации

ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Тип продукт Предно зареждане
Тип зареждане Предно
Вид дисплей LCD
Центрофуга (об/мин) 1600
Капацитет на зареждане (кг) 11
Енергиен клас A+++
Клас на ефективност при центрофугиране A
Консумация при стандартна програма (kwh) 0.73

ПРОГРАМИ

Брой програми 16
Програма допълнително изплакване Да
Програми Antialergic Plus 60° Antialergic Delicate 40° Бяло пране Тъмни цветове Super Wash
Програма бельо Да
Програма памук Да
Други Woolmark Platinum Care

ФУНКЦИИ И БЕЗОПАСТНОСТ

Специални функции Direct Injection Digital Motion Super Silent Технология Overflow
Програматор центрофуга Да
Програма отложен старт Да
Други Пауза Вкл./Изкл.

ТЕХНИЧЕСКИ ДЕТАЙЛИ

Ниво на шума при центрофугиране dB(A) 78
Ниво на шума при пране dB(A) 56
Размери (В x Ш x Д см) 85 x 59.5 x 60.5
Обем на барабана 71 л
Цвят Бял