Телевизор-Ultra-HD-4K
Smart технологии и игри Телевизори

Най-добрият умен телевизор – LED Samsung JU6400 Ultra HD 4K [Ревю]

Един от най-силните, ако не и най-силният конкурент на пазара на умни телевизори през изминалата и настоящата година – Samsung JU6400. Не е трудно да се забележи, че този модел има страхотен дизайн, истински цветове, широк обхват от умни приложения и всичко това придружено с примамлива цена. Това не е първият модел Ultra HD телевизор на Samsung и ако компанията иска да продължи да надгражда над успеха на предишни модели (H6400) трябва да предложи нещо ново и вълнуващо. Дали този модел  умен телевизор предлага именно това може да разберете в настоящото ревю.

Умният телевизор на Samsung представя компанията в сегмента на Ultra HD 4K телевизори и цели да предостави подобен баланс между цена и качество като предшественика си H6400. Въпреки пластмасовия корпус, телевизорът предлага привлекателен дизайн придружен с Ultra HD 4K плосък панел, четириядрен процесор и последните новости в умните платформи и операционната система Tizen. JU6400 използва LED подсветка (back light), но за жалост не подържа 3D, макар това да няма значение за повечето потребители.

Моделът се предлага в широк спектър от размери и цени за да привлече вниманието на максимално широк спектър от потребители. В момента на писането на това ревю умният телевизор JU6400 е наличен в 5 размера. Може да закупите 40 инчовата версия UE40JU6400 за 899лв, UE48JU6400 за 1349лв, UE65JU6400 за  3999лв и огромният UE75JU6400 за 4999лв. Но може би най-популярният модел на телевизора е 60 инчовата версия UE60JU6400, на която правим ревю в този пост, и която се предлага на примамлива цена от 2699лв. Но нека да видим в действителност колко примамлива е тази цена…

Дизайн

Дизайнът на 60JU6400 със сигурност няма да спечели награди и някои дори могат да го сметнат за скучен, особено като се има предвид, че моделът е на иновативна компания като Samsung, но минималистичния подход допринася за изчистения и привликателен вид на телевизора. В края на деня това все пак е телевизор и това, което е наистина важно в случая е картината която предлага. Моделът използва плосък екран, който ще задоволи потребителите, които не са почитатели на някои от извитите модели на Samsung. Около екрана има 1см. широки черни рамки, наподобяващи метален вид, а филтърът пред самия екран е изключително добър в предотвратяването на отражения. При монтиране на стойка се получава 7см. пролука под екрана, което може да се вземе предвид при желание за поставяне на колони, DVD плеър или друго устройство.

Умен-телевизор-Samsung-UE60JU6400

Панелът седи на добре изглеждаща стойка направена от черна пластмаса в комбинация със сребрист метален рисунък. Стойката не предлага опции за въртене и имайки предвид ъгълът на видимост е важно телевизорът да бъде разположен на правилното място за оптимално добра видимост. Телевизорът е снабден с LED подсветка, което означава, че е малко по-широк и с дълбочина около 5см, но това със сигурност си струва за да се получи максималният ефект на плавно преливаща подсветка. Цялостното качество на корпуса и стойката е добро, но използваната пластмаса не изглежда толкова здрава колкото някои от по-скъпите модели на Samsung. Въпреки това моделът е проектиран да отговаря на определени нива на качество и предвид изключително изгодната цена конструкцията върши идеално това, за което е създадена.

Дизайнът е прост и минималистичен и макар конструкцията да използва основно пластмаса, телевизорът изглежда изненадващо добре.

Изходи и управление

Всички изходи се намират в панел разположен в задната част на телевизора. Там ще намерите четири HDMI изхода (подържащи MHL и ARC), три USB порта и DTV, всички от които са монтирани странично. Добра новина е че портовете и изходите са монтирани на по-малко от 30 см от ръба на телевизора и това значително улеснява прекарването на кабели в комбинация със страничното монтиране. В панела има и портове за стерео RCA аудио вход, цифров оптичен изход, 3.5мм жак за слушалки и Ethernet порт, придружен със CI порт. Отново на гърба на телевизора точно под панела с изходи и портове има малък джойстик за управление, а от лявата страна е входът за захранващия кабел, който е с дължина 1.5м.

Дистанционно умен телевизор

За разлика от повечето скъпи модели 60JU6400 идва в комплект само с едно дистанционно. Дистанционното е напълно стандартно за моделите на Samsung, пластмасово с голям брой бутони и функции. Разположението на бутоните е добро, а най-често използваните са направени така, че да се отличават и да са лесно достъпни при използване с една ръка. Моделът има набор от начини за управление при гледане на телевизия в допълнение на стандартния изглед, който идва по подразбиране от доставчика на цифрова телевизия. Навигацията из менютата на умния телевизор е интуитивна и  не е особена загуба, че телевизорът не разполага с технология за разпознаване на жествое, като някои от по-скъпите модели. Като цяло дистанционното е лесно за използване и с подходящ размер и пропорции за да пасва идеално в ръката.

Екстри и Характеристики

Очевидно най-важната характеристика на тевелизора е че използва Ultra HD 4K панел с резолюция 3840 х 2160 пиксела. След като е UHD телевизор също така подържа VP9, както и HEVC кодиране, което означава, че без проблем можеш да гледаш услуги като Netflix и Amazon Primе. Но дори и да не можеш да се използваш от максималната 4K резолюция поради ограничения на скоростта на интернета, то винаги можеш да се възползваш от офлайн видео, което се стриймва през USB портовете.

Телевизорът също така разполага с т.нар. Ultra Clear Panel на Samsung, който напрактика елиминира отраженията в екрана, намаля блясъкът от външни източници на светлина и разливащата се светлина от екрана. Моделът също така използва цялостна система за затъмняване, която допринася за изживяването, което предоставя LED подсветката. Умната технология под капака е изцяло обновена и подсилена от операционната система на Samsung – Tiezen. Наблюдава се преход от приложения използващи целия екран към такива, които наподобяват WebOS и платформата използвана от LG.

Умен телевизор операционна система

Всички устройства, които са свързани с телевизора се превръщат в приложения и позволяват лесна навигация между тях използвайки икони в дъното на екрана. Можете да изберете или отворите тези икони или пък да се разровите в други подкатегории и съдържание или просто да смените използваното устройство. От иконите може да изберете услуги за видео на поискване, игри, социални приложения и много други. Системата е бърза и стабилна благодарение на четириядрения процесор, който я подхранва.

Освен това софтуера се обновява често, като това се случва автоматично и на заден фон без да смущава използването на телевизора. Услугите достъпни за изболзване на телевизора включват приложението на Samsung, както и всички услуги за видео достъпти в страната – Netflix, Vevo. Софтуерът позволява и достъп до социални мрежи като Facebook, Twitter, както и набор от игри.

Въпреки средния си ценови клас JU6400 предлага пълен набор от умни екстри, придружени с мощен четириядрен процесор.

Настройки на картината

За да извлечете максимума от новия си UE60JU6400 препоръчваме да изберете настройките за Movie Picture, цветови тон Warm 2, както и Auto Colour Space, придружени с подходящи настройки за контраст и яркост. Моделът, който тестваме още с пристигането си показа точни нива под нивото на допустимата грешка. Въпреки тези насоки препоръчваме сами да си поиграте с настройките за да намерите перфектите за твоя телевизор, защото до голяма степен картината зависи от конкретния телевизор, както и обкръжаващата го среда. Това което имаме предвид е че картината би изглеждала по един начин в силно осветена просторна стая и по съвсем друг начин в малка стая без прозорци.

Калибриране

Както споменахме в предишната секция ако изберете настойки за Movie Picture, цветови тон Warm 2, както и Auto Colour Space би трябвало да получите изключително точна картина и цветове. Със сигурност бяхме впечатлени от точността на телевизорите на Samsung от тази година и това включва няколко модела, които имахме възможност да тестваме.

Умен телевизор добра картина

Телевизорът UE60JU6400 не е изключение и както можете да видите от графиките, нивата на сиво и гамата от цветове са повече от точни. Наблюдава се повече зелено, но това е напрактика незабележимо при нормална употреба на телевизора. Гамата отчете около 2.4, което допринася картината да изпъква допълнително.

След калибрирането

Имайки предвид точността на изображението още с първото включване на телевизора калибрирането на изображението беше сравнително проста задача. Макар Samsung да са имплементирали 2 и 10 точкова скала за баланс на бялото, се наложи да използваме единствено 2 точковата скала за да балансираме трите основни цвята. Гамата продължи да отчита около 2.4 и цялостните нюанси на сивото показва пренебрежими грешки.

Умен телевизор цветове

Системата за управление на цветовете, която предлагат телевизорите на Samsung е отлична и позволява да се настроят всички основни и второстепенни цветове с голяма точност. Единствено се забелязва лека неточност при червените цветове, която не успяхме да отстраним напълно, но отново грешката, която се получава е пренебрежимо малка и не би трябвало да се отрази по никакъв начин на качеството на изображението при нормална употреба. Цялостната ни оценка е че телевизорът предлага впечатляваща точност на цветовете в своя ценови клас.

Умен телевизор качество

Още с първото включване телевизорът показва изключителна точност на цветовете и професионално калебриране е нужно само на истинските перфекционисти.

Качество на звука

Фактът, че телевизора използва директна LED подсветка има добавена стойност за качеството на звука. По-широката стойка означава, че има допълнително пространство за по-големи говорители и в резултат на това по-добър звук. Макар вградените говорители да не могат да се сравняват с външни такива, качеството на звука е изненадващо добро. Размерът на екрана подсилва впечатлението за стерео разделение, като в допълнение вградения усилвател дава възможност за значителни сила на звука без да се наблюдава размиване или влошаване накечството. При слушане на реч и диалог говорителите се справят добре и предоставят приятно изживяване с множеството от телевизионни програми. Ако се вземе предвид слушането на музика и възпроизвеждането на висококачествени записи, телевизорът има своите ограничения, но ако качеството на звука е толкова важно за теб е добре да обмислиш външна система от говорители и усилвател.

Качество на картината на Samsung JU6400

LED подсветка, която използва телевизора ни накара да очакваме стабилно ниво на изображението и в действителност, телевизорът на Samsung не разочарова. На екранът не се наблюдава никакво разминаване на изображението в центъра или по ъглите или образуването на области със значително размазване, което се наблюдава в други модели от същия ценови клас. Имаше някои леки разминавания, където LED подсветката се виждаше на изображения, които представляват продължителен фон от даден цвят (например синьо небе), но тези случаи бяха по скоро изключения и моделът впечатлява със своето представяне в този аспект.

В повечето случаи Samsung предлагат перфектно разчитане на видео файлове и очаквахме JU6400 да покаже същото в нашите тестове. И в действителност резултатите са впечатляващи. Възпроизвеждането на видео с по-ниска резолюция не е никакъв проблем за телевизора и не се наблюдават добавени артефакти в изображението. Представянето на телевизора беше добро с различни формати и резолюции и моделът успешно премина всички стандартни тестове. Това е от изключително значение, особено когато става въпроз за Ultra HD 4K телевизори, защото в настоящия момент повечето от видеото, което се гледа е с по-ниска резолюция.

Умен-телевизор-изображение

Телевизорът възпроизвежда добре движещи се обекти и като цяло изображенията остават контрастни без да се наблюдава високо ниво на размазване. При гледането на 24 фреймови Блурей видеа, движенията запазват своето естествено филмово качество и в своята цялост телевизорът се справя повече от добре с движещи се обекти.

Нивата на черно и контрастът, които предлага телевизорът са повече от задоволителни. Измерванията ни показаха нива на черно от порядъка на 0.06cd/m2, което е съпоставимо с всички останали телевизори на Samsung, които имахме възможност да тестваме тази година. Телевизорът също така има високи нива на яркост, като без проблеми достига минималната задоволителна за нас граница от 120cd/m2, като в някои случаи достига до 352cd/m2 с максимално засилен контраст от настройките. Важно е да се отбележи, че телевизорът не подържа HDR, като използвайки 120cd/m2  и измерването на нивата на черното от 0.06cd/m2 моделът показва контраст от порядъка на 2000:1 и ANSI контраст от 1655:1, което всъщност е много добре за LCD телевизор.

Умен-телевизор

Макар нивата на черното да са повече от добри, големият проблем на телевизорите на Samsung от последните години е ъгълът на видимост. Когато си застанал директно срещу телевизора картината изглежда перфектно, но ако започнеш да гледаш телевизора под прекалено голям ъгъл започва да се наблюдава намалено качество на цветовете и изображението. Това е естествено ограничение на LCD технологията, която ни поставя пред избора на много добри нива на черно и малки ъгли на видимост или добър ъгъл на видимост и лоши нива на черното. Кое е по-добро за теб до голяма степен зависи от това, къде смяташ да поставиш телевизора. Ако имаш възможност да поставиш телевизора на централно място и през по-голямата част от времето ще седиш срещу него то тогава този модел е правилния избор за теб.

Поставяйки телевизора на тест използвайки Ultra HD 4K видео даде забележителни резултати. Нивото на детайлите е впечатляващо, и когато се гледа от оптималната позиция нивата на черното са повече от задоволителни, дори равномерното сливане на подсветката с картината допринасят за максимално добро изживяване. Въпреки че в момента източниците на 4K видео са ограничени, то безспорно в бъдеще, когато този формат стане по-разпространен ще можете да се възползвате максимално от своя телевизор. С други думи инвестицията в JU6400 със сигурност ще се изплати в близкото бъдеще, като се има предвид тенденцията за използване на видеа с все по-висока резолюция.

Предвид ценовия клас на телевизора не може да очакваш всичко да е перфектно, но JU6400 показва повече от задоволително качество на картината и може да се каже, че е най-добрият умен телевизор в своя ценови клас.

Може да закупите телевизора на най-изгодна цена от ТУК