Климатик-Beko
Климатици

Как да изберем най-подходящия за нас климатик

С настъпването на горещите летни месеци все повече домакинства се стремят да избягат от жегата чрез закупуването на климатик, но как да изберете правилния за вашето жилище? Днес ще ви представим основните фактори, които трябва да вземете предвид, преди да решите на кой точно модел климатик да се спрете.

Размера на стаята, която ще охлаждате

Най-важният фактор при избора на правилния климатик е размерът на помещението, което ще охлажда. От размера на стаята ви зависи какъв капацитет на климатика ви трябва. Капацитетът е способността на климатика да извлича определено количество топлина на час и се измерва в BTU/hr (Британски Термални Единици/час). Колкото по-голям е капацитетът, толкова по-мощен е климатикът, което му позволява да охлажда по-голяма площ. Като общо правило се смята, че на всеки квадратен метър се нуждаете от  около 220 BTU/hr.

Така например ако стаята ви е 40m2, това означава, че идеалният капацитет за вас е 8800 BTU/hr. Ако климатикът ви е с по-малък капацитет, той няма да може да охлажда стаята достатъчно добре, а ако е с по-голям капацитет, климатикът ви твърде често ще се включва и изключва, което ще го износи, а и няма да работи достатъчно дълго, за да премахне влажността във въздуха.

За улеснение при избора ви представяме малка таблица, която може по-добре да ви ориентира климатик с какъв точно капацитет ви трябва.

Размер климатик

*При инсталиране на климатици с капацитет над 12000 BTU/h е препоръчително да се консултирате с електротехник, тъй като електрическата ви мрежа може да не издържи.

Макар в общия случай отношението между капацитет и размер на стаята да е достатъчно точно, има няколко фактора, които могат да променят идеалния капацитет точно за вашата стая, като например изложението и, както и това колко човека обикновено използват стаята. Може да вземете под внимание следните неща:

 • ако стаята ви е сенчеста (северно или западно изложение) намалете нужния капацитет с 10%
 • ако е слънчева (южно изложение) увеличете нужния капацитет с 10%
 • ако стаята ще се ползва от повече от двама души, добавете 600 BTU/h за всеки допълнителен ползвател
 • ако смятате да използвате климатика в кухня, добавете 4000 BTU/h

Климатик

След като откриете какъв е правилният капацитет за вашата стая, може да се насочите към другите фактори, които ще ви помогнат в избирането на правилния за вас климатик.

От какъв тип климатик се нуждаете

Основният вид климатик, който се предлага на бъгларския пазар е нормалният split климатик, състоящ се от 2 части – вътрешна и външна. Освен него може да намерите и мобилни климатици, които са по-малки по размер, лесни за инсталация и по-евтини, но те не охлаждат въздуха толкова добре, колкото split климатиците, а по-скоро са вариант, ако поради разположението на прозорците или по други причини стаята ви не е пригодна за монтаж на split климатик, или пък ако търсите по-бюджетно решение. Важен фактор при избирането на модел е типът на компресора му. Най-популярни в последните години са климатиците с инверторен компресор, което означава, че те са способни да променят температурата на въздуха, който изпускат, като по този начин не е нужно постоянно да се включват и изключват. Те често са по-тихи, по-енергоефективни и постигат по-бързо желаната от вас температура, тъй като в началото работят на пълна мощност, а след това се саморегулират, за да поддържат необходимата температура. Този тип климатици обикновено са по-икономични от мобилните или други неинверторни модели, така че макар и обикновено да са по-скъпи, в дългосрочен план се оказват по-добрия избор.

Енергийната ефективност на климатика

Според проучване 13% от годишните сметки за ток на домакинствата отиват за охлаждане/отопление. През летните и зимни месеци този процент със сигурност е много по-висок, така че енергийната ефективност на климатика ви за вас може да е от ключово значение за неговия избор. Показателите, които можете да срещнете в характеристиките на повечето климатици са енергийния клас (от А до G), както и двата коефициента за охлаждане и отопление – SEER и SCOP. Относно енергийния клас, най-енергийно ефективни са климатиците от клас А, което означава, че те консумират най-малко енергия за количеството работа, което извършват и съответно ще доведат до най-ниската сметка за ток за вас. Тъй като повечето климатици на пазара така или иначе са клас А, като по-добър ориентир може да използвате SEER (Сезонен коефициент на охлаждане) и SCOP (Сезонен коефициент на отопление) коефициентите на климатика. Те обикновено имат различни стойности, които показват енергийната ефективност на климатика съответно в режим охлаждане (SEER) и в режим отопление (SCOP). В случая колкото по-голям е коефициентът, толкова по-енергийно ефективен е съответният модел.

Допълнителни функции

В зависимост от начина ви на живот и личните предпочитания, за вас може да е важно какви допълнителни функции има вашият климатик. Някои от най-често срещаните функции, които може да търсите в съвременните климатици, включват:

 • Дистанционно
 • Wi-Fi
 • Таймер
 • Режим на отопление
 • Изсушаване
 • Нощен режим
 • Памет за ъгъла на въртене
 • Филтър за премахване на миризми, пушек и бактерии
 • Автоматично диагностициране
 • Авто рестарт

Други неща, които трябва да вземете предвид

Някои от нещата, които също е добре да имате на предвид при закупуването на климатик, са:

Шумът

Обикновено Split климатиците са по-тихи от останалите и са почти бешумни, но въпреки това могат да ви пречат, ако имате мек сън или желаете в стаята да е напълно тихо. Стандартните нива на шум на един климатик може да варират от 19 до 60 db, като може да проверите и сравните различни модели по този периметър, ако шумът от климатика е важен фактор за вас.

Инсталация

Инсталацията на климатична система е нещо, което обикновено се извършва от професионалисти, така че преди да закупите климатик се уверете, че жилището ви е подходящо за инсталиране на климатик. Ако се окаже неподходящо, може да обмислите закупуването на мобилен климатик.

Позицията на филтъра

Проверете къде точно се намира филтърът на специфичния модел, тъй като често ще се налага да го почиствате, за да държите климатика в оптимално състояние.

Гаранция и сервизно обслужване

Вижте срока на гаранцията, както и се уверете, че марката климатик, която закупувате може да ви предложи сервизно обслужване в близост до вас, при положение че такова се налага. Попитайте търговеца за гаранцията, също може да проверите и уебсайта на марката климатик, която сте избрали, за да видите къде са сервизите им.

Нашите предложения

Макар правилният климатик точно за вас да зависи от личните ви предпочитания, бюджет, както и от размера на жилището ви, ние ви предлагаме няколко модела, които считаме за солиден избор в съответния си ценови клас, взимайки под внимание всички фактори, които изброихме в тази статия:

За малко помещение – LG Econo Inverter Z09EM, 9000 BTU, Клас A+
За голямо помещение – Beko BHIN 120 Slim, 12000 BTU, Клас A++
Мобилен климатик – Vortex VAP-A09 Inverter, 9000 BTU, Клас A