Еспресо-машина-Делонги
Кафемашини

Еспресо машина DeLonghi EC221 [Ревю]

Кой каза, че еспресо машините трябва да са скъпи? С цена малко под 300лв. Делонги EC221 доказва, че можеш да правиш вкусно кафе дори бюджетът ти да не е голям. Естествено при тази цена са направени някои компромиси и кафемашината е изработена от пластмаса, което предава сравнително евтин вид.

Виж характеристики на DeLonghi EC221

Тествахме еспресо машината на Делонги с прясно смляно кафе. Леката дръжка на машината може да се зареди както със смляно кафе, така и с капсули ESE, без да се налага смяна на филтъра.

Еспресо машината има вграден тъпкач на кафе, което от една страна означава, че никога няма да се чудите къде е или да го изгубите, но от друга страна изисква по-прецизна работа при пресоването на смляното кафе в дръжката. За някои това може да е плюс, но други могат да предпочитат отделна преса за кафето.

Използването на еспресо машината не може да е по-лесно. Регулатор дава възможност да се избере температурата на загряване – гореща вода или пара (като машината има само един съд за вода, което може да се очаква за тази цена), като индикатор показва кога водата е загрята до нужната температура. Машината не разполага с устройство за загряване на чашите, така че може да ги затоплите предварително за да се запази кафето горещо максимално дълго.

Машината е пригодена за чаши с височина до 90мм, но тестовете ни показаха, че може да поберете и малко по-високи ако ги наклоните. Това трябва да означава, че напрактика може да използвате повечето си чаши, което е значително удобство ако сте почитатели на по-дългото кафе.;

Когато сте готови за кафе, просто трябва да наместите дръжката напълнена с кафе докато чуете “клик” и след това може да включете струята гореща вода. При тестовете ни, двете еспресота се получиха с добро количество пяна, като се има предвид цената на машината. Това се дължи на вграденото в дръжката устройство за пяна, което цели да извлече максимално пяна от кафето и да предаде професионален вид на ароматната напитка.

При по детайлно вглеждане пяната е с добро качество. Добър цвят с леко червеникаво-кафеникав оттенък и достатъчно плътност, но при сипването се образуват балончета и пяната не е толкова мека колкото може да очакваме. При измерването на температурата, термометрите ни се спряха на 68 градуса, което е в нормата на повечето еспресо машини. Кафе-Еспресо---кафе-машинаНа вкус еспресето има лека нотка на нагарчане, но като цяло кафето е плътно и ароматно, макар да не може да се сравнява с еспресото от машини в по-висок ценови клас.

Също се пробвахме и в направата на Лате, използвайки системата за пара. Изненадващо е за толкова евтина еспресо машина да има регулатор на парата, което позволява да се контролира пяната и вида мляко, което искате да се образува. За жалост това се компенсира от твърде късия стрийник, който не позволява достигането до дъното на чашата. Млякото се загрява изключително бързо, но накрайника е винаги малко под повърхността, което води до образуването на много пяна, което донякъде затруднява направата на напитката.

Качеството на пяната никак не е лошо, като единствената ни забележка е че балончетата са твърде големи и това намалява плътността на пяната. Бихме предпочели повече контрол над това, как млякото се загрява и количеството пяна, но като цяло резултатите са добри. Кафемашина-делонги---ЛатеПоддържането на еспресо машината е доста лесно, с еднолитровия резервоар, който се откача лесно и може да се напълни от чешмата, но ако предпочитате може да наливате вода и директно в него. Почистването на смляното кафе от дръжката също е лесно като заключващия механизъм улеснява слагането и махането на дръжката без да се изсипва кафе.

Заключение

За своята цена еспресо машината на DeLonghi EC221 показва повече от задоволителни резултати. Еспресото има задоволителна пяна и плътен вкус, а всяко едно Лате изобилства от пяна, макар да има какво да се желае по отоншение на плътността.

Купи сега

Характеристики

ОСНОВНИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Мощност 1100 W
Тип апарат Ръчен
Вид напитки Капучино
Еспресо
Капацитет резервоар за вода
Капацитет чаши 2
Налягане 15 бара
Захранване Смляно кафе
Капсули за кафе

ФУНКЦИИ И ПРОГРАМИ

Функции Cappuccino
Устройство за пяна
Други Автоматично изключване
Drip System

ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Размери (Ш x Д x В) 240 x 270 x 305 mm
Тегло 3.3 kg
Цвят Черен
Мобилен воден резервоар Да
Подвижна тава Да