Бюджетна-геймърска-мишка
Мишки

Бюджетна геймърска мишка A4Tech V5M Bloody [Ревю]

Последните няколко години на пазара се появиха стотици разновидности на геймърски мишки и изборът на такава не винаги е лесен, а в някои моменти може и да е объркващ. Често мишките се предлагат за суми от над 150лв, а по-евтините модели са със съмнителни характеристики и качество да изработката. В настоящето ревю ще разгледаме едно от бюджетните решения, което обаче по качество се нарежда до някои от по-скъпите модели и смятаме, че заслужава място в колекцията ви от гейминг периферия.

Ако не сте разбрали от заглавието става въпрос за геймърската мишка на A4Tech Bloody V5M. Още с опаковката на мишката си личи, че A4Tech са се постарали да предадат усещането за качество и добро представяне. Тъмната кутия с нюанси на червено, отговаря на цветовете на мишката, а отварящата се като прозорец кутия излага мишката на показ, което прави разопаковането на мишката приятно изживяване. A4Tech-Bloody-V5M-Геймърска-мишкаКабелът на геймърската мишка е черен с червени шарки и с дължина от около 2 метра, а в своя край завършва с ярко червено USB, което е малък детайл, но високо оценен, защото от една страна предава стил, а от друга помага за лесното открояване при евентуално пренасяне или често включване и изключване на мишката. Самият кабел е гъвкав с мешеста обвивка, което би предотвратило прекъсването на жици и би удължило живота на мишката.

Дизайн

Самата мишка е предназначена за дясна ръка, защото страничните бутони се намират от ляво, но формата и дизайнът са напълно симетрични и ако натискането на страничните бутони с кутре не е проблем, то Bloody V5M може да се използва без проблем и с лява ръка. Странично мишката има релефна повърхност с леко бляскаво черен отенък, която помага за по-добър захват и стабилност при игра. Основната повърхност на геймърската мишка е матово черно, което предотвратява плъзгане при продължителна игра и изпотяване. Основните бутони са продължение от основното тяло на мишката и предлагат изненадващо голямо поле на регистриране на клик. Това прави мишката подходяща за хора, както с големи така и с по-малки ръце, а също така и различни стилове на захват. Кликовете на мишката са ясно отличими, а голямото поле на регистър гарантира, че всяко едно натискане ще бъде регистрирано и изпълнение, нещо което е от значение при напрегната гейминг сесия. Геймърска мишка A4TechСкролът на мишката е релефен и както при основните бутони дава добра обратна връзка при въртене или клик, че действието е регистрирано. В допълнение в скрола има вградени LED светлини, които според цвета индикират, кои настройки се използват на мишката. Между двата основни бутона се намират 3 допълнителни бутона за смяна на вградени настройките на мишката. Важно е да се отбележи, че разположението им е добро и за над година ползване не съм имал проблеми, с инцидентно натискане и смяна на настройките. В самата основа на мишката се намира логото, което пулсира в червена светлина. За мен лично пулсиращото лого е повече от стилно и допринася за дизайна на мишката, но е важно да се отбележи, че няма опция за спиране на пулсиращата светлина.

Плъзгащата повърхност на геймърската мишка е снабдена с 4 метални крачета, които според A4Tech могат да изкарат 300км. плъзгане, което е повече от колкото можеш да изплъзгаш за цял живот. Дизайнът помага за 20% по-лесно и бързо плъзгане, което отново може да се окаже ключово предимство при напрегната гейминг сесия, особено ако сте фенове на FPS игрите. Интересно е да се отбележи, че за 1 година ежедневно ползване не ми се е налаго да почиствам сензора или плъзгащата повърхност на мишката и не съм имал никакви проблеми с отчитането на движение или лагове.

Характеристики

Макар да не може да се сравнява с по-скъпите геймърски мишки Bloody V5M е оборудвана с повече от задоволителен сензор, който осигурява необходимата прецизност. Чувствителността на оптичния сензор на мишката достига 3200 dpi и време за реакция от 1000hz или 1 ms. За сравнение най-бързата човешка реакция е в порядъка на 5-6ms, т.е. говорим за напрактика незабележим от човека лаг. Теглото на мишката е 155 грама, а ускорението е 30 g, като мишката идва и с вградена памет от 160k. Геймърска-мишка-A4Tech-Bloody-V5M

Като недостатък и в същото време и като плюс може да се отбележи софтуерът на мишката. Самият софтуер не идва в кутията на диск, а е достъпен чрез линк за сваляне. Добрата новина е че софтуерът дава възможност, както за използването на разнообразие от готови настройки за FPS игри, така и за ръчно настройване според предпочитанията на всеки. Лошата новина е че за да се използват пълните функционалности на софтуера трябва да се заплати допълнително.

Личен опит

През последната година имах възможността да използвам мишката ежедневно, както за гейминг така и за работа. Въпреки че имам сравнително малки ръце, мишката е изненадващо удобна и захвата е повече от стабилен. Страничните бутони са разположени перфектно и са лесни за натискане. Изключително съм доволен от скрола, който ясно отчита кликове и въртене, както и широкия обхват на клик и регистрирани при основните бутони. И макар, че е рано да се каже и да се правят заключения, на този етап няма никакви следи от износване, нито на плъзгащите краченца, нито на бутоните или скрола и по всичко изклежда, че качеството на изработката е много висока и мишката ще работи още много години.

Препоръка

Макар по функционалности и някои характеристики A4Tech Bloody V5M да не може да се сравнява с конкуренти във високия ценови клас, то по-добър дизайн, удобство и качество на изработката бих казал, че се справя отлично и дори превъзхожда, някои уж премиум марки. Важно е да се отбележи, че при желание и възможност винаги можеш да закупиш разширения софтуер, който позволява финно настройване на мишката. Но дори и да не го закупиш ако търсиш стабилна геймърска мишка, която да осигурява удобен захват, перфектен регистър на кликове и гладко плъзгане на добра цена то Bloody V5M е точно за теб.

Купи сега

Виж още A4Tech Gaming Bloody Sniper ZL5