Ютия
Ютии

10-те най-добри ютии според вашия бюджет

Всички ютии малко или много са създадени да правят едно нещо – да гладят. Това поражда въпроса, струва ли си да отделите повече пари за ютия, като може да закупите такава само за част от цената. Но реалността е малко по-различна. Ютиите използващи паров генератор, които обикновено се пласират във високия ценови клас гладят много по-бързо и  са значително по-лесни за използване. Това е подкрепено от науката, просто защото парата е най-ефективният начин за премахване на гънките, а използващите пара ютии обикновено създават два пъти повече пара от обикновените такива.

Въпреки това много от по-евтините ютии изоплзващи пара не предоставят нужното качество. Дори част от скъпите такива трябва да разполагат с определена функционалност, като защита от натрупване на котлен камък за да си струват парите.

Но това не означава, че изцяло трябва да отписване обикновените ютии. За определени домакинства, в които се глади рядко или нямат нужното място да съхраняват по обемните ютии използващи пара, обикновените ютии са перфектно решение. Те също са подходящи ако търсите по-бюджетно решение, което да е по джоба Ви. Ако изберете тази опция се уверете, че отделението за вода е достатъчно голямо за да не се налага да ходите до чешмата на всеки няколко минути.

Който и вид да изберете се уверете, че ютията има добро разпледеление на тежестта и е с удобна дръжка. За предпочитане е гладещата плоча да е устойчива на надраскване за да се плъзга по-лесно, както и да е тънка и заострена ако често гладите дреги с копчета или метални капси.

Най-добрите ютии имат водно отделение, което е лесно за пълнене, с широк отвор и ясна маркировка за максимално количество вода, както и възможност за изстрелване на струя пара за справяне и с най-упоритите гънки. Автоматично изключване също може да е полезно особено ако сте от онези хора, които по цял ден се чудят дали са оставили ютията включена.

Някои хора предпочитат разнообразие от настройки, докато други предпочитат простотата и интуитивното използване. Също така се запитайте дали искате да използвате ютията за да гладите вертикално – костюми или може би завеси и пердета. И на последно място, гладите ли близо до контакт? Ако отговора е не, задължително трябва да вземете предвид дължината на кабела.

1.Tefal FV4492 Ultragliss DiffusionЮтия-Tefal-FV4492

Ютията създава предостатъчно пара и е сравнително тиха. Ако 2-3 пъти годишно почиствате от котления камък клапана и използвате самопочистващата се функционалност поне веднъж годишно тази ютия ще ви служи с години. Ютията разполага с достатъчно настройки за контрол и е ергономична, но може да се налага да я пълните с вода по-често, защото изразходва резервоара доста бързо. Прочети пълно ревю на Tefal FV4492.

Купи сега

2.Philips Perfectcare Silence GC9550/02Ютия-Philips-PerfectCare-Silence-GC9550-02

Макар и в по-високия ценови клас, тази ютия с генератор на пара изглажда безкомпромисно вашите дрехи. Парата се генерира бързо, а ютията се плъзга с лекота по всички дрехи макар да има само една опция. Получавате около “35 минути пара” от едно зареждане. Като недостатък може да се отбележи, че не се справя особено добре с изглаждането под копчета и капси и е сравнително тежка.

Купи сега

3.Russell Hobbs Power Steam Ultra 20630-56Ютия-Russell-Hobbs-Power-Steam-Ultra-20630-56

Тази изгодна ютия загрява бързо, лесна е за използване и ефективно глади и дълбоките гънки. Има сравнително голямо отделение за вода, настройки за регулиране и 3м. дълъг кабел. Подържа добро ниво на парата, когато отделението за вода е пълно, но при по-ниски нива на водата интензитета на парата намалява.

Купи сега

4.Morphy Richards Redefine AtomistЮтия - Morphy Richards Redefine Atomist

Тази ютия изглежда и работи различно от повечето ютии, с патентована технология за пара, която я предпазва от наслояване на котлен камък и използва 75% по-малко енергия отколкото други ютия. Контрола на температурата е повече от прецизен и температурата се запазва постоянна. Също така може да видите как гънките изчезват през стъклената плоча.

5.Bosch Pro-Hygienic Steam GeneratorЮтия Bosch Pro-Hygienic

Ако сте маниаци на тема хигиена, тази ютия е за вас. Чрез генерираната пара, ютията отстранява 99,9% от всички микроби и бактерии. Всички 9 програми за гладене са ефективни и е изключително удобна за държене и гладене.

6.Braun TexStyle TS 715Ютия Braun TexStyle TS 715

Този бюджетен вариант дава възможност за прецизен контрол на температурата, приспособен е за предотвратяване на котлен камък, и генерира добри нива на пара. Внимавайте при пълненето на резервоара с вода, защото е има опасност от разливане и кабелът също не е сред първенците по дължина.

Купи сега

7.Philips Azur Performer Plus GC4510/30Ютия Philips Azur Performer Plus GC4510-30

Тази ютия създава толкова много пара, дори без да използвате бутона за допълнителна такава, че може да гладите дрехите само от едната страна. Кабелът е дълъг, а плочата е с остър връх, което олеснява гладенето на трудно достъпни извивки. Като недостатък може да се отбележи, че ютията няма най-ергономичния дизайн и е възможно да капе при по-ниски температури.

Купи сега

8.Tefal Pro Express Control GV8962 Ютия Tefal Pro Express Control GV8962

С петте си различни настройки тази ютия е бърза и ефективна за използване. Супер финната пара се справя и с най-упоритите гънки, а скосената плоча е идеална за гладене под копчета и тесни кройки. Ютията има и функция за вертикално гладене на костюми и завеси.

Купи сега

9.Lakeland Easy Fill IronЮтия Lakeland-Easy-Fill

Със своя голям резервоар за вода, снабден с широк отвор, ютията може да се използва до 15 минути преди да се нуждае от презареждане. Ютията е лека, разполага с три метров кабел, но понякога се получат капки при гладенето.

10.Rowenta Steam Force DW9230Ютия - Rowenta Steam Force DW9230

Ютията отлично предотвратява натрупването на котлен камък и има повече от силна струя пара. Нивата на парата се нагласят спрямо температурата, така че при гладене автоматично се получава повече пара, което улеснява гладенето на дебели дрехи. Капацитетът на резервоара е сравнително малък, а самата ютия клони към по-тежките такива.

Купи сега

Заключение

Ако разполагате с бюджет, мислим че е най-добре да инвестирате парите си в Philips Perfectcare Silence GC9550/02. Ако пък търсите бюджетно решение или пък не искате ютия с генератор на пара препоръчваме Tefal FV4492 Ultragliss Diffusion.